Selkosilmukoiden tarina eli kuinka selkokieliset neuleohjeet syntyivät

Idea: selkokieliset neuleohjeet

Puhekielessä sanalla selkokieli tarkoitetaan tavallista helpompaa kieltä ja tekstiä. Omissa neuleohjeissani käytän kuitenkin ihan oikeaa selkokieltä, jolla on omat sääntönsä. Se on suomen kielen muoto, jonka sisältö, sanasto ja rakenne on mukautettu luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi kuin yleiskieli.

Oikeat selkokieliset neuleohjeet ja -kirjat ovat saaneet tai saavat selkotunnuksen. Julkaisu voi saada selkotunnuksen, jos sen kieli, ulkoasu ja kuvat noudattavat selkokielen periaatteita. Näin varmistetaan, että selkokielen laatu säilyy.

Olen opiskellut selkokieltä muun muassa Selkokeskuksen kursseilla ja Helsingin avoimen yliopiston kautta. Olen päätynyt sitä itsekin opettamaan webinaareissa useille ryhmille.

Mutta nyt palataan takaisin puikkojen ääreen. Ideani selkokielisistä neuleohjeista syntyi ajatuksesta, joka oikeastaan on oma mottoni: Neulominen sopii kaikille. Kustannus Oy Pieni karhu innostui tästä ideasta ja kirjasuunnitelmastani.

Ensimmäinen kirjani Opi neulomaan – Neulomisen perustaidot selkokielellä ilmestyi vuonna 2021. Toinen kirjani Opi neulomaan 2 – Neulomisen taitoja selkokielellä ilmestyi vuonna 2023. Molemmat kirjani ovat saaneet virallisen Selkotunnuksen, jonka myöntää Selkokeskus. Tunnus tosiaan erottaa oikean selkokirjan tai selkotekstin siitä "selkokielisyydestä", jota käytetään yleisesti vain kuvaamaan jonkun asian helppoa selitystä.

Halusin kirjojen lisäksi ryhtyä tekemään yksittäisiä neuleohjeita eri asiakasryhmille. Selkosilmukat-verkkokaupassa onkin myynnissä kaiken tasoisia ohjeita todella monenlaisille neulojille.

Selkokieliset ja tavalliset neuleohjeet lähtevät neulojan tarpeista

Joskus uuden neuleen suunnittelu voi lähteä liikkeelle sukulaisen, ystävän tai tuttavan tarpeista. Naapuri haluaa neuloa kaulurin, ystävä istuinalusen mukaan metsäretkille. Tai kaverin viluinen koira kaipaa villatakkia talveksi. Yhdessä on mukava ideoida! Suunnittelu ja ohjeen tekeminen on sitten minun käsissäni.

Pyrin tekemään monipuolisia ohjeita kaikenlaisille neulojille. Niinpä löydät Selkosilmukat-verkkokaupasta ihan tavallisten neuleohjeiden lisäksi selkokielisiä ja selkovalokuvattuja ohjeita aloittelijoille ja suomen kieltä opiskeleville, selkokuvattuja ohjeita vasenkätisille neulojille ja myöhemmin myös ohjeita näkövammaisille neulojille. Neulominen todellakin sopii kaikille!

Suunnittelen monenlaisia neuleita myös käsityölehtiin. Käsityön ABC -lehden jokaisesta numerosta löytyy Selkosilmukat-palstani, jonka vaihtuva ohje on kirjoitettu selkokielellä. Valitettavasti yksityiskohtaiset selkovalokuvat neuletyön eri vaiheista eivät lehteen mahdu, mutta verkkokaupan ohjeisiin olen ne ottanut.